Οι διαφορετικοί τύποι καλωδίων δικτύου CAT5 CAT6

Οι διαφορετικοί τύποι καλωδίων δικτύου CAT5 CAT6

ethernet 1 securitytech.gr κάμερες ασφαλείας

Όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει καλώδιο για να συνδέσουμε τον υπολογιστή μας σε ένα δίκτυο. Τα καλώδιο ethernet είναι τα πιο κοινά χρησιμοποιούμενο καλώδιο ώστε να συνδεθούμε σε ένα μόντεμ , ρουτερ , η δίκτυο. Αυτά τα εύκαμπτα καλώδια στο απαίδευτο μάτι δεν ξεχωρίζουν, όμως όλα τα καλώδια δεν είναι ίδια. Με αυτό θα άρθρο θα ρίξουμε λίγο φως σε αυτό το θέμα.

Το πρότυπο ethernet ξεκίνησε να υφίσταται το 1985 και από τότε συνεχώς εξελίσσεται. Πολλές κατηγορίες καλωδίων έχουν δημιουργηθεί και κάθε κατηγορία έχει διαφορετικές προδιαγραφές για ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία , ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων καθώς και το πιθανό εύρος συχνοτήτων που χρειάζεται για επιτευχθεί η ζητούμενη ταχύτητα. Το μέγεθος των καλωδίων (AWG) εξαρτάται από τον τύπο του καλωδίου. Ευτυχώς η βιομηχανία καλωδίων μας δίνει ένα εύκολο τρόπο για να ξεχωρίσουμε τον τύπο του καλωδίου, τυπώνοντας επάνω του την κατηγορία.

Βασικές κατηγορίες Ethernet καλωδίων

ethernet2 securitytech.gr κάμερες ασφαλείας

Κατηγορία 3

Το καλώδιο κατηγορίας 3 Cat3 είναι ένα από τα παλαιότερα καλώδια που χρησιμοποιούνται. Δεν έχει θωράκιση και η μεγίστη ταχύτητα δεδομένων που μπορεί να πιάσει είναι 10Mbps. Αυτό το καλώδιο έτυχε μεγάλης απήχησης στις αρχές 1990. Ακόμη μπορεί να βρεθεί σε παλιές εγκαταστάσεις σαν καλώδιο τηλεφωνίας.

cat 3 securitytech.gr κάμερες ασφαλείας
CAT3

Κατηγορία 5

Η κατηγορία 5 είναι η εξέλιξη της κατηγορίας 3.

Όπως στην κατηγορία 3(Cat3)  έτσι και στην κατηγορία 5 (Cat5) έχουμε UTP καλώδιο το οποίο μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο όγκο δεδομένων. Με το Cat5 εισήχθη η μεταφορά δεδομένων με ταχύτητες 10/100 Mbps. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υποστηρίξει είτε 10 Mbps είτε 100 Mbps. Τα καλώδια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τηλεπικοινωνίες όπως και για αποστολή σημάτων βίντεο μαζί με τα δεδομένα του δικτύου ethernet. Πλέον αυτός ο τύπος καλωδίου  έχει ξεπεραστεί.

CAT 5 cable securitytech.gr κάμερες ασφαλείας
CAT5

Category 5e

Η κατηγορία 5e είναι η βελτιωμένη εκδοχή της Cat5 η οποία είναι σχεδιασμένη για μείωση παρεμβολών και για την μετάδοση των σημάτων μεταξύ των καναλιών δεδομένων. Η κατηγορία αυτή λειτουργεί με ταχύτητες 10/100/1000Mbps(Gigabit) , αυτή την στιγμή είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη κατηγορία καλωδίου στην αγορά. Όπως το Cat5 έτσι και το Cat5e περιέχει 4 συνεστραμμένα ζεύγη καλωδίων. Η Cat5 χρησιμοποιεί τα 2 από αυτά τα ζευγάρια ενώ η κατηγορία Cat5e τα χρησιμοποιεί και τα 4 επιτρέποντας τις υψηλές ταχύτητες των 1000Mbps. Το cat5e υποστηρίζει μέγιστο εύρος ζώνης 100MHz και είναι πλήρως συμβατό με παλαιότερες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν Cat5.

CAT 5E cable securitytech.gr κάμερες ασφαλείας
CAT5e

LEAVE A COMMENT